ΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.

Γράφτηκε από ΔΟΥΜΑ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ :: [Δευτέρα, 27 Νοέμβριος 2017 10:13]
Προσθέστε στα αγαπημένα
ΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΡΘΟ...

Παρά την κοινή αντίληψη ότι «ορθοδοντική σημαίνει στραβά δόντια», η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη της Ορθοδοντικής ασχολείται στο μεγαλύτερο μέρος της με την αύξηση του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος και την ομαλή λειτουργία του, γεγονός που καθιστά την εξειδικευμένη γνώση εξαιρετικά σημαντική στα παιδιά. Γι’ αυτό και σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα, η πρώτη επίσκεψη σε ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των επτά ετών.

Είναι εντυπωσιακό, πως πρώτος ο Ιπποκράτης αναφέρεται με τις παρατηρήσεις του στην συσχέτιση των «στρεβλών οδόντων και γωνιώδους υπερώας» με την εμπόδιση της φυσιολογικής αναπνοής στα παιδιά. Όταν η ρινική αναπνοή παρεμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό, το στόμα παραμένει ανοικτό σχεδόν συνεχώς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η γλώσσα, ο πιο δυνατός ανθρώπινος μυς, που φυσιολογικά ακουμπά και στις δύο γνάθους, να αναπαύεται μόνο στην κάτω. Η άνω γνάθος με την σειρά της, χάνει την φυσιολογική επίδραση της γλώσσας στο σχήμα και την ανάπτυξή της, στενεύει, βαθαίνει και φυσικά τα δόντια που ανατέλλουν δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο, άρα εμφανίζονται στραβά και συνωστισμένα.

Τα παιδιά λοιπόν που υποφέρουν από χρόνιες αλλεργικές ρινίτιδες, είναι πολύ πιθανόν να εμφανίζουν και ορθοδοντικά προβλήματα που γίνονται ορατά με την αλλαγή των μονίμων δοντιών. Η ρινική αναπνοή μπορεί ακόμα να παρεμποδίζεται από υπερτροφικές αμυγδαλές, αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), στραβό ρινικό διάφραγμα, ή υπερτροφικές ρινικές κόγχες. Επειδή λοιπόν η φυσιολογική αύξηση του προσώπου είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας και απαιτεί την συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων για να δοθεί στο παιδί η πληρέστερη φροντίδα.

Dr. Δούμα – Μιχελάκη Κατερίνα
Οδοντίατρος
DDS, PhD
Ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd