ΚΥΣΤΕΟΚΗΛΗ – ΜΗΤΡΟΚΗΛΗ - ΟΡΘΟΚΗΛΗ

Γράφτηκε από KARAFOKA ELENI :: [Δευτέρα, 27 Νοέμβριος 2017 10:15]
Προσθέστε στα αγαπημένα
ΚΥΣΤΕΟΚΗΛΗ – ΜΗΤΡΟΚΗΛΗ - ΟΡΘΟΚΗΛΗ

Μέσα στην γυναικεία πύελο βρίσκονται, “στρυμωγμένα” και σε πολύ στενή επαφή μεταξύ τους, η ουροδόχος κύστη, ο κόλπος με την μήτρα και το παχύ έντερο. Το κενό που υπάρχει στην βάση της πυέλου καλύπτεται από μύες, οι οποίοι δημιουργούν το “έδαφος” της πυέλου και εμποδίζουν τα σπλάχνα να ακολουθήσουν την βαρύτητα και να βγουν έξω από το σώμα. Η σωστή λειτουργία και της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου, εξαρτώνται απόλυτα από την θέση που έχουν μέσα στην λεκάνη. Όλα τα όργανα συγκρατούνται στην θέση τους από τους μύες και τους συνδέσμους της περιοχής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΥΕΛΟΥ ?

Πρόπτωση συμβαίνει όταν τα όργανα φύγουν από την φυσιολογική τους θέση και μετατοπιστούν (πέσουν) προς τα κάτω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιέζουν το πρόσθιο ή το οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου, το οποίο “ξεχειλώνει” και προβάλει έξω από το σώμα.

Όταν προβάλει το πρόσθιο τοίχωμα, παρασύρει και την ουροδόχο και το ονομάζουμε “κυστεοκήλη”. Το οπίσθιο τοίχωμα παρασύρει το έντερο που βρίσκεται από πίσω, και προκαλεί “ορθοκήλη”. Μερικές φορές πέφτει η μήτρα με τον τράχηλο της και δημιουργείται “μητροκήλη”. Στην περίπτωση που το έντερο προβάλει μέσα από τον πρωκτό σαν αναποδογυρισμένο μανίκι , ονομάζεται “πρόπτωση ορθού”.

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ?

Το συνηθέστερο αίτιο είναι ένας δύσκολος τοκετός στην διάρκεια του οποίου οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τα πυελικά όργανα τεντώνονται και “ξεχειλώνουν”. Με το πέρασμα του χρόνου χάνουν την δυνατότητα να συγκρατούν τα σπλάχνα στην θέση τους , με αποτέλεσμα αυτά να “πέφτουν”

Άλλα αίτια που δρουν με το ίδιο μηχανισμό είναι η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας και η χρόνια δυσκοιλιότητα. Πολύ συχνά η πρόπτωση οφείλεται σε αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή)

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ?

  • Αίσθημα πίεσης μέσα στον κόλπο.
  • Προβολή σαν μάζα μέσα από την είσοδο του κόλπου.
  • Πόνο ή αίσθημα βάρους χαμηλά στην μέση.
  • Ακράτεια ούρων .
  • Συχνουρία και αίσθημα ότι η κύστη δεν αδειάζει.
  • Συχνές ουρολοιμώξεις
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Πόνος στην διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και πολλές φορές και απώλεια ούρων
  • Τραυματισμός και αιμορραγία στο τμήμα του κόλπου που προβάλλει

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ?

Η χειρουργική αποκατάσταση των οργάνων της πυέλου στην θέση τους, προσφέρει αποτελεσματική και οριστική λύση στο πρόβλημα (pelvic reconstruction - πυελική ανακατασκευή αναδόμηση)

Η επέμβαση που γίνεται ονομάζεται “Κολποκοκκυγοπηξία”, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “καθήλωση του κόλπου στον κόκκυγα” και σήμερα πλέον γίνεται με Ρομποτική Χειρουργική με το σύστημα Da Vinci . Με απλά λόγια , στο πρόσθιο και οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου καθηλώνονται με ράμματα, τα δύο σκέλη ενός συνθετικού πλέγματος που έχει του σχήμα ανεστραμμένου “Υ”. Το τρίτο σκέλος αναρτάται και καθηλώνεται στο κεντρικό σταθερό σημείο της περιοχής, δηλαδή στον κόκκυγα, με αποτέλεσμα ο κόλπος και μαζί με αυτόν η ουροδόχος και το έντερο, να κρεμαστούν και να καθηλωθούν στην φυσιολογική τους θέση.

Το χειρουργείο έχει πολύ καλά και μόνιμα αποτελέσματα. Ο χρόνος νοσηλείας είναι δύο έως τρείς το πολύ ημέρες. Για την πλήρη αποκατάσταση απαιτείται διάστημα δεκαπέντε με τριάντα ημερών, αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος.  

Dr. Καραφώκα Μαύρου Ελένη
Γενικός Χειρουργός
Χειρουργός Πεπτικού
Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική
Χειρουργική Ογκολογία
Διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd