Κολποσκόπηση: Γιατί είναι απαραίτητη

Γράφτηκε από ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ :: [Τετάρτη, 14 Ιανουάριος 2015 18:33]
Κολποσκόπηση: Γιατί είναι απαραίτητη

Για την κολποσκόπηση γράφει ο μαιευτήρας χειρουργός – γυναικολόγος Ανδρέας Στανίτσας.

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Κολποσκόπηση είναι η εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας με ένα ειδικό όργανο, το κολποσκόπιο. Αυτό επιτρέπει την επισκόπηση της περιοχής υπό μεγέθυνση, με ειδικό φωτισμό και με τη χρήση ειδικών «φίλτρων» φωτός για την καλύτερη παρατήρηση του επιθηλίου του τραχήλου και των τριχοειδών αγγείων του. Κατά την κολποσκόπηση εφαρμόζονται στον κόλπο και στον τράχηλο διάλυμα οξεικού οξέος 5% και διάλυμα ιωδίου (lugol) για την ανακάλυψη δυσπλαστικών περιοχών, από όπου αν χρειαστεί μπορεί να ληφθεί κατευθυνόμενη βιοψία (ανώδυνα), η οποία αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση από ειδικό ιατρό, τον παθολογοανατόμο.

Η κολποσκόπηση είναι ανώδυνη εξέταση, γίνεται με τη γυναίκα σε θέση ίδια στη λήψη τεστ Παπανικολάου. Παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στο γυναικολόγο για την ακριβή θέση και έκταση πιθανής δυσπλαστικής βλάβης στον κόλπο και τον τράχηλο τη γυναίκας.

Τι είναι η βιοψία;

Αν, κατά την κολποσκόπηση, ο γυναικολόγος παρατηρήσει ύποπτη περιοχή στον τράχηλο της μήτρας, θα πάρει (με ειδική λαβίδα) μικρό τμήμα ιστού (βιοψία). Το τεμαχίδιο αυτό του τραχηλικού ιστού θα σταλεί στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, όπου ο ειδικός παθογοανατόμος με τη βοήθεια του μικροσκοπίου θα ελέγξει αν έχει δυσπλασία και ποιου βαθμού (πόσο σοβαρή) είναι. Έτσι ο γυναικολόγος έχει πολύτιμες πληροφορίες για τον τράχηλο της μήτρας για να αποφασίσει αν θα ακολουθήσετε θεραπεία ή όχι.

Τι ακολουθεί μετά την βιοψία;

Η βιοψία μπορεί να «δείξει» είτε φυσιολογικό τραχηλικό επιθήλιο, είτε τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία ή CIN (Cervical Intrapithelial Neoplasia), που διαβαθμίζεται από CIN1 έως CIN3, ανάλογα με τη σοβαρότητα της.

Αποτέλεσμα
Σημαίνει ότι
Τι ακολουθεί μετά
Φυσιολογικό επιθήλιο
Δεν ανευρίσκεται καμία αλλοίωση
Συστήνεται η επανάληψη του τεστ Παπ και του HPV-DNA τεστ μετά από 3 έως 12 μήνες.
CIN 1
Ενδοεπιθηλιακή βλάβη ελαφρού βαθμού
Συνήθως, το 50% αυτών επανέρχονται στο φυσιολογικό επιθήλιο μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς θεραπεία.Ο ιατρός μπορεί να συστήσει επανάληψη του τεστ Παπ και του HPV-DNA τεστ μετά από 3-6 μήνες. Αν η αλλοίωση επιμείνει στο ίδιο βαθμό ή εξέλιγθει σε CIN 2 σε 6 έως 12 μήνες, γίνεται θεραπεία στον τράχηλο της μήτρας.
CIN 2 ή 3
Ενδοεπιθηλιακή βλάβη μέτριου ή σοβαρού βαθμού
Ο ιατρός συστήνει θεραπεία: loop ή laser στις βλάβες CIN 2 και κωνοειδή εκτομή του τραχήλου σε βλάβες CIN 3.
 
Social share

Αρχειοθέτηση

Our website is protected by DMC Firewall!