Ενδομητρίωση

Γράφτηκε από ΧΑΝΔΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ :: [Τετάρτη, 25 Φεβρουάριος 2015 16:58]
Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση, κατά την οποία o ιστός που υπάρχει στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από αυτήν, στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης, εκεί όπου δεν θα έπρεπε να αναπτυχθεί . Η πάθηση παρουσιάζεται κυρίως στην πυελική κοιλότητα, πάνω ή κάτω από τις ωοθήκες, πίσω από τη μήτρα, στους ιστούς που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της, στα σπλάχνα ή την ουροδόχο κύστη. Σπάνια η ενδομητρίωση συναντάται στους πνεύμονες ή σε άλλα μέρη του σώματος.

 

Αν και είναι καλοήθης πάθηση προκαλεί προβλήματα στις γυναίκες λόγω των ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως: έντονος πόνος στην περιοχή της λεκάνης κατά τη διάρκεια της περιόδου, δυσπαρεύνεια ακανόνιστη αιμορραγία της μήτρας, παρατεταμένη έμμηνος ρύση, κόπωση, ναυτία, δυσουρία, γαστρεντερικά προβλήματα(διάρροια, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα). O έντονος πόνος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας, τόσο ως προς τις σχέσεις της όσο και ως προς την επαγγελματική της απόδοση. Κάποιες γυναίκες ωστόσο, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι τη στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν παιδί και δεν τα καταφέρνουν.

Οι δύο πιο κοινές απεικονιστικές εξετάσεις διάγνωσης της ενδομητρίωσης είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία (MRI). Ωστόσο μόνο η λαπαροσκόπηση μας βεβαιώνει για το αν η γυναίκα πάσχει από ενδομητρίωση και σε ποιο βαθμό. Μπορεί να μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο και το χρόνο κυοφορίας καθώς και για το αν η γυναίκα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Μετά τη λαπαροσκόπηση μπορεί να υπάρξει και συμπληρωματική θεραπεία με διακοπή της περιόδου για χρονικό διάστημα, από 3 έως6 μήνες ανάλογα με το στάδιο της ενδομητρίωσης. Οι γυναίκες με ελάχιστη ή ήπια ενδομητρίωση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να τεκνοποιήσουν με φυσικό τρόπο, σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας της πυέλου για να επιτρέψει στις ωοθήκες και τις σάλπιγγες να λειτουργήσουν καλύτερα.

 

Η χειρουργική αφαίρεση μεγάλων ενδομητριωμάτων μπορεί επίσης, να βελτιώσει τα ποσοστά γονιμότητας. Πάρα ταύτα υπάρχει όριο ως προς πόσο μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης. Η θεραπεία, λοιπόν,  πρέπει να εξατομικεύεται και να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες μεθόδους για να βοηθήσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος.

Social share

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd