Κόκκινο κρασί, οξειδωτικό στρες και στυτική δυσλειτουργία

Γράφτηκε από ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ :: [Τρίτη, 19 Μάιος 2015 08:57]
Κόκκινο κρασί, οξειδωτικό στρες και στυτική δυσλειτουργία

Τα καρδιαγγειακά οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού είναι ευρέως γνωστά. Την τελευταία δεκαετία πειραματικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι ουσίες που περιέχονται στο κρασί (αιθανολικά και μη αιθανολικά στοιχεία) ενεργοποιούν προστατευτικούς μηχανισμούς του τοιχώματος των αρτηριών και του μυοκαρδίου.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε:

  • αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου και ελάττωση της ενδοθηλίνης,
  • ελάττωση της κακής χοληστερίνης με αύξηση της καλής,
  • ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος καθώς και
  • ελάττωση όλων των παραγόντων εκείνων που διατηρούν τη φλεγμονή στο τοίχωμα της αρτηρίας.

Με όλους αυτούς τους μηχανισμούς σταθεροποιείται και δεν μεγαλώνει η αθηρωματική πλάκα που αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για τη δημιουργία εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Στο φλοιό των σταφυλιών βρίσκονται σε αφθονία φυσικές πολυφαινόλες (και ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη και η κουερτίνη), οι οποίες κατά την παρασκευή του κόκκινου κρασιού το εμπλουτίζουν. Τόσο η ρεσβερατρόλη όσο και η κουερτίνη, έχουν την ιδιότητα να ασκούν αγγειοδιασταλτική δράση, κυρίως μέσω του μηχανισμού του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) ή και ανεξάρτητα, μέσω της ενεργοποίησης των διαφόρων τύπων διαύλων Κ+.  Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως, εκτός από την αγγειοδιασταλτική δράση, η ρεσβερατρόλη και η κουερτίνη έχουν την ικανότητα να προστατεύουν και από το οξειδωτικό στρες.

 

Οξειδωτικό στρες και στυτική δυσλειτουργία

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον στο πεδίο της στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς πολλές παθολογικές καταστάσεις (κακοήθης παχυσαρκία, διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία και αθηροσκλήρωση), οι οποίες συνυπάρχουν με στυτική δυσλειτουργία, συνδέονται με οξειδωτικό στρες, λόγω των αυξημένων επιπέδων  δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS).

Σήμερα, υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις για το ρόλο των ROS στην αιτιολογία της στυτικής δυσλειτουργίας μέσω της μείωσης της ικανότητας για χάλαση των λείων μυϊκών ινών των σηραγγωδών σωμάτων που προκαλούν. Έτσι λοιπόν, η διπλή αυτή δράση της ρεσβερατρόλης και της κουερτίνης θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι δυνητικά ωφέλιμη στους ασθενείς που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία.

Η αποτελεσματικότητα των πολυφαινολών που περιέχονται στο κόκκινο κρασί έχει προς το παρόν μελετηθεί μόνο σε πειραματικά μοντέλα με στυτικό ιστό από σηραγγώδη σώματα επιμυών. Στις μελέτες αυτές έχει εκτιμηθεί η ικανότητά τους να προκαλούν:

  1. χάλαση στις λείες μυϊκές ίνες των σηραγγωδών σωμάτων και
  2. μείωση των επιπέδων των δραστικών μορφών οξυγόνου στο στυτικό ιστό.

Τα ευρήματα των παραπάνω μελετών αφορούν κυρίως την ρεσβερατρόλη, όπου βρέθηκε να προκαλεί δοσοεξαρτώμενη χάλαση των μυϊκών ινών των σηραγγωδών σωμάτων και να έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με αναστροφή της μειωμένης ικανότητας χάλασης που προκαλείται από τις δραστικές μορφές του οξυγόνου.

Αν και η ρεσβερατρόλη και η κουερτίνη είναι εξίσου ισχυρές στο να προκαλούν αγγειοδιαστολή, εντούτοις φαίνεται ότι μόνο η ρεσβερατρόλη έχει την ιδιότητα να προκαλεί χάλαση των μυϊκών ινών στα σηραγγώδη σώματα των επιμύων. Μάλιστα, η δράση της αυτή φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο μεγαλύτερη ποσότητα χορηγηθεί στον ιστό,τόσο ισχυρότερη η χάλαση που επιτυγχάνεται. Ακόμα κι αν αδρανοποιήσουμε το μονοπάτι του μονοξειδίου του αζώτου με κατάλληλη επεξεργασία του ιστού, η χάλαση επιτυγχάνεται μετά την προσθήκη της ρεσβερατρόλης χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα ο ακριβής μηχανισμός. Επιπλέον, η επεξεργασία του στυτικού ιστού των επιμύων με παλμιτικό οξύ ώστε να προκληθούν συνθήκες οξειδωτικού στρες, μείωσε κατά πολύ τη δυνατότητα του ιστού για χάλαση. Όταν προσθέθηκε η ρεσβερατρόλη, τότε οι μυϊκές ίνες των σηραγγωδών σωμάτων των επιμύων ανέκτησαν την ικανότητά τους για χάλαση, καταδεικνύοντας την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού.

Τα αποτελέσματα αυτά, αν και εντυπωσιακά, έχουν περιορισμούς, που εμποδίζουν την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Και αυτό γιατί προκύπτουν από πειραματικές μελέτες σε ιστό επιμύων in vitro και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αξιολογηθούν όπως εκείνα στην ίn νίνο κατάσταση ή να συγκριθούν  με την επίδραση των από του στόματος χορήγησης πολυφαινολών. Το τελευταίο ειδικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη καθώς οι πολυφαινόλες μεταβολίζονται ταχέως και έτσι έχουν κακή βιοδιαθεσιμότητα όταν χορηγούνται από το στόμα. Αυτό εγείρει το ερώτημα αν τα ευεργετικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στο εργαστήριο μπορούν να αναπαραχθούν και στον ζώντα οργανισμό.

Εν κατακλείδι, και παρόλο το σκεπτικισμό μας, δε μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η ρεσβερατρόλη και η κουερτίνη αποτελούν ισχυρά αγγειοδιασταλτικά, με την πρώτη να ασκεί μυοχαλαρωτική και αντιοξειδωτική δράση στον ιστό των σηραγγωδών σωμάτων των επιμύων. Υπό αυτό το πρίσμα, τα αποτελέσματα δείχνουν μια δυνητικά επωφελή δράση σε ασθενείς που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Αναμένουμε με ανυπομονησία τις μελέτες σε ζώντες οργανισμούς και σε ασθενείς που θα επιβεβαιώσουν ή θα απορρίψουν τα μέχρι τώρα πειραματικά δεδομένα. Μέχρι τότε δε μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει ευεργετική επίδραση στη στυτική λειτουργία του άνδρα.

Παπαιωάννου Γιάννης

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

 Tου Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Dr Ασκητής

Δείτε όλα τα άρθρα μας για την Σεξου

Social share

Αρχειοθέτηση

Our website is protected by DMC Firewall!