Παιδικό Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια

Γράφτηκε από ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ :: [Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2017 10:34]
Παιδικό Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια

Αναίμακτη, άμεση και χωρίς πόνο αντιμετώπιση

  • Τι είναι το ροχαλητό και η υπνική άπνοια και ποιά τα αίτιά τους;

Το ροχαλητό είναι θορυβώδης αναπνοή στον ύπνο. Οφείλεται στη μερική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού πίσω από τη γλώσσα. Το ροχαλητό δυστυχώς, είναι συχνά συνοδευόμενο με σύνδρομο αντίστασης αεροφόρων οδών και ως αποτέλεσμα σύνδρομο υπνικής άπνοιας–υπόπνοιας στον ύπνο. Στα παιδιά κυρίως τα κρεατάκια (αδενοειδείς) ή και υπερτροφικές αμυγδαλές αποτελούν τη βασική αιτία του συνδρόμου.

Oι πρώτοι που θα αντιληφθούν το αν ροχαλίζει ένα παιδί ή αν κάνει επεισόδια υπνικής άπνοιας είναι οι γονείς, οι οποίοι ενημερώνουν άμεσα τον παιδίατρο ή τον παίδοΩΡΛ. Η καλύτερη διάγνωση γίνεται με εξειδικευμένη πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε ειδικά κέντρα, είτε και στο σπίτι. Κατόπιν γίνεται μια πλήρη ΩΡΛ κλινική εκτίμηση ώστε να διερευνηθούν τα αίτια.

  • Ποιές είναι οι άμεσες επιπτώσεις του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας;

          Η πρωϊνή κόπωση, η υπνηλία, συχνά ο πονοκέφαλος και η καρηβαρία είναι μερικά από τα συμπτώματα του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας. Η δυσκολία συγκέντρωσης και η μείωση διανοητικής και σωματικής απόδοσης καθώς και η ευερεθιστότητα εμφανίζονται συχνά ως επιπτώσεις με τους δασκάλους να είναι συνήθως οι πρώτοι που παρατηρούν τη συγκεκριμένη συμπτωματολογία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα παιδιά αυτά εμφανίζουν μειωμένη σωματική και κάποιες φορές διανοητική ανάπτυξη, η οποίες είναι πάντα σε άμεση συνάρτηση με την διάρκεια και κυρίως με την ποιότητα του ύπνου.

  • Ποιά είναι η αντιμετώπιση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας στα παιδιά;

. Η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ροχαλητού έπειτα είναι η χειρουργική αποκατάσταση των αντιστάσεων στις αεροφόρες οδούς που προαναφέρθηκαν. Στα παιδιά η αδενοτομή και αν επιβάλλεται η αμυγδαλεκτομή ή αμυγδαλοτομή ή αμυγδαλοπηξία δίνει άμεση και οριστική λύση. Έτσι, ο χώρος ανοίγει εμφανώς, με αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη διέλευση του αέρα, με άμεσα αποτελέσματα. Η χρήση του Laser, οι ραδιοσυχνότητες και οι χειρουργικοί υπέρηχοι μειώνουν στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο, ενώ είναι αναίμακτοι και αποτελεσματικοί. Η διάρκεια της επέμβασης είναι συνολικά περίπου στα 30’ ενώ τα παιδιά επιστρέφουν μετά από μερικές ώρες στο σπίτι τους. Χρειάζεται για λίγες μέρες κάποια φαρμακευτική αγωγή και διαιτολογικές οδηγίες.

Κωνσταντίνος Θ. Μακρυπίδης M.D.
Χειρουργός ΩΡΛ – Παίδων κ Ενηλίκων
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Προσώπου

Social share

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is a Joomla Security extension!