ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ: Δεν είναι πάντοτε αθώα!

Γράφτηκε από ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ :: [Τετάρτη, 11 Ιούλιος 2018 10:01]
Προσθέστε στα αγαπημένα
ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ: Δεν είναι πάντοτε αθώα!

Το ροχαλητό μπορεί να είναι αιτία καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον το ροχαλητό συγκαταλέγεται στις συχνότερες αιτίες ψηλής πίεσης.

Η ψηλή πίεση προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια και είναι για αυτό το λόγο που απαραίτητα χρειάζεται θεραπεία για την καταπολέμηση της ψηλής πίεσης. Το ροχαλητό λόγω της ψηλής πίεσης που προκαλεί, συμβάλλει στην εγκατάσταση καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές μορφές ροχαλητού, παρουσιάζουν κατά τον ύπνο διακοπές της αναπνοής τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ύπνος τους έχει διαταραχές με διακοπές. Ο διακεκομμένος ύπνος όπως και η αϋπνία προκαλούν στρες στην καρδία.

Κατά το ροχαλητό τα ξυπνήματα είναι επιφανειακά, συχνά και μικρής διάρκειας και έτσι ο ασθενής συνήθως δεν συνειδητοποιεί ότι συμβαίνει αυτή η κατάσταση. Ο οργανισμός αντιδρά στα συχνά απότομα ξυπνήματα με μηχανισμούς τύπου στρες οι οποίοι δημιουργούν ψηλή πίεση.

Η παθολογική αυτή κατάσταση με την αύξηση της πίεσης κατά τον ύπνο, υποχρεώνει την καρδία να δουλεύει εναντίον μεγαλύτερων αντιστάσεων.
Η αύξηση των αγγειακών αντιστάσεων που υπάρχουν όταν η πίεση είναι ψηλή, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή υπερτροφία. Εάν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα σωστά τότε οδηγεί στην καρδιακή ανεπάρκεια.
Ακόμη ένα παθολογικό φαινόμενο που παρατηρείται σε ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρό ροχαλητό, είναι η μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα τους. Η υποξία, δηλαδή η μείωση του οξυγόνου στο αίμα, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδία.
Η χαλάρωση του μυοκαρδίου δεν γίνεται τόσο καλά όσο θα έπρεπε και η καρδία γεμίζει με αίμα κατά τη διαστολή με μεγαλύτερη δυσκολία. Έτσι κάτω από συνθήκες υποξίας, η καρδία σαν αντλία δεν εκτελεί το ρόλο της καλά.
Πρέπει να τονίσουμε ότι τα πιο πάνω δεν παρουσιάζονται σε όλα τα άτομα που παρουσιάζουν ροχαλητό. Έχει υπολογιστεί ότι 30% του πληθυσμού θα παρουσιάσουν κατά καιρούς ροχαλητό.
Τα άτομα τα οποία χρειάζεται να διερευνήσουν περισσότερο τους λόγους για τους οποίους ροχαλίζουν, είναι αυτά των οποίων το ροχαλητό παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Τα άτομα που ροχαλίζουν περισσότερες από τρεις νύχτες κάθε εβδομάδα
2. Εκείνοι των οποίων το ροχαλητό είναι τόσο δυνατό σε σημείο που να ενοχλεί αυτούς που κοιμούνται στο ίδιο ή στο διπλανό δωμάτιο
3. Τα άτομα που παρουσιάζουν συχνές διακοπές της αναπνοής λόγω ροχαλητού
4. Εκείνοι που ροχαλίζουν και κατά την ημέρα παρουσιάζουν έντονη υπνηλία.
Μια από τις σημαντικότερες παθήσεις που ευθύνεται για μια τέτοια κατάσταση είναι το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου.
Το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα, παρατεταμένα επεισόδια διακοπής της αναπνοής που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα συχνότερα σημεία της ασθένειας είναι το έντονο ροχαλητό, δυσκολίες και έντονη προσπάθεια για αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, παροδική διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου που ακολουθείται από ρουθούνισμα όταν ξαναρχίζει η αναπνοή.
Ο κίνδυνος ψηλής πίεσης και καρδιακής ανεπάρκειας λόγω σοβαρής μορφής ροχαλητού αυξάνεται με την ηλικία. Το ροχαλητό είναι σπανιότερο στους νέους και η συχνότητα του αυξάνεται μετά από την ηλικία των 40 και 50 ετών.

Για να εγκατασταθούν αγγειακά και καρδιακά προβλήματα λόγω ροχαλητού, χρειάζεται ένα συνεχόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρό ροχαλητό.
Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό να υπάρχει εγρήγορση για τους κινδύνους του ροχαλητού ακόμη και από την παιδική και εφηβική ηλικία.

Αρχειοθέτηση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd