ΠΡΟΩΡΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Γράφτηκε από ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ Γ. ΜΙΧΑΗΛ :: [Δευτέρα, 03 Δεκέμβριος 2018 16:25]
Προσθέστε στα αγαπημένα
ΠΡΟΩΡΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η πρόωρη εμμηνόπαυση επηρεάζει το 1% των γυναικών πριν την ηλικία των 40 ετών. Χαρακτηρίζεται από αμηνόρροια (διακοπή εμμήνου ρύσεως), υψηλό επίπεδο γοναδοτροφινών (γυναικείων γεννητικών ορμονών) καθώς και χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων που συντελούν στη διαταραχή της γονιμότητας των πασχουσών γυναικών.
Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι προκλητή ή αυτόματη. Περιπτώσεις προκλητής πρόωρης εμμηνόπαυσης συνηθέστερα επισυμβαίνουν κατόπιν λήψης χημειοθεραπείας ή διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων (π.χ. αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή). Αντίθετα η αυτόματη πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή συνεπεία άλλων αιτιών όπως αυτοανόσων νοσημάτων, γενετικών ανωμαλιών, λοιμώξεων, ενζυμικών διαταραχών και μεταβολικών συνδρόμων.
Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίζουν μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, όπως αγγειοκινητικά (εξάψεις και νυκτερινές εφιδρώσεις), ουρογεννητικά (ουρογεννητική ατροφία, ακράτεια ούρων) και γυναικολογικά (κολπική ξηρότητα, πόνο κατά την επαφή). Άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα αποτελούν η κεφαλαλγία, οι διαταραχές ύπνου, η αυξημένη ευερεθιστότητα, τα μυοσκελετικά άλγη και η διαταραχή συγκέντρωσης. Επιπρόσθετα, λόγω της έλλειψης της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων στον οστικό σκελετό, στην καρδιά και στα αγγεία, οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η θεραπεία της πρόωρης εμμηνόπαυσης στοχεύει στην ανακούφιση των παραπάνω συμπτωμάτων και καταστάσεων, μέσω χορήγησης ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης (HRT) για χρονικό διάστημα έως τη φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης.
Από τον Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο Μιχαήλ Αποστολάκη

Αρχειοθέτηση

Our website is protected by DMC Firewall!